Τράπεζα Χρόνου Φεστιβάλ Πηνειού

Τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν αντικείμενα που επιθυμούν και υπηρεσίες που χρειάζονται χωρίς χρήματα θα έχουν όσοι επισκεφθούν το «Μίνι Ανταλλακτικό Παζάρι» της Τράπεζας Χρόνου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 19:00 στο περίπτερο των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου Λαρισαίων στο Φεστιβάλ Πηνειού.

Οι πολίτες θα μπορούν να αποκτήσουν χρήσιμα αντικείμενα όπως βιβλία, παιχνίδια, cd, dvd, είδη διακόσμησης κλπ στη συμβολική τιμή των 1-2 ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα). Όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι θα μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους χρησιμοποιώντας τα ΤΕΜ που έχουν στο λογαριασμό τους ενώ τα νέα μέλη με την εγγραφή τους, για την οποία απαιτείται επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, κερδίζουν τα πρώτα τους 30 ΤΕΜ προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα τις συναλλαγές τους.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τα οφέλη της ανταλλακτικής οικονομίας ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται συλλογή τροφίμων και φαρμάκων για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Συσσιτίου και του Κοινωνικού Φαρμακείου των Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου Λαρισαίων .

Πλούσιες δράσεις για μικρούς και μεγάλους στο Φεστιβάλ Πηνειού από τις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου Λαρισαίων.

Πλήθος εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν όσοι επισκεφθούν το περίπτερο των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου Λαρισαίων από 28 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου 2014 στο Φεστιβάλ Πηνειού.

Αρχής γενομένης από το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 όπου το Κοινωνικό Φαρμακείο θα ενημερώσει το κοινό για τον Ιό του Δυτικού Νείλου καθώς επίσης και για τους τρόπους προστασίας από αυτόν.

Στη συνέχεια, την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 ο Δημοτικός Λαχανόκηπος θα πραγματοποιήσει εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα με θέμα «Τα Λουλούδια για τον Κήπο σας». Όσοι παρευρεθούν και προσφέρουν τρόφιμα και φάρμακα για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν ένα όμορφο καλοκαιρινό λουλούδι για τον κήπο τους!

Τη σκυτάλη παίρνει το Κοινωνικό Παντοπωλείο που τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 θα αναλάβει να διασκεδάσει τους μικρούς μας φίλους μέσα από ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι με θέμα τον εθελοντισμό παρέα με κλόουν, πολύ κέφι και μεγάλες παιδικές καλλιτεχνικές δημιουργίες!

Τα παιδιά όμως θα έχουν την χαρά να συνεχίσουν τις δράσεις τους και την Τρίτη 1 Ιουλίου 2014 οπότε το Κοινωνικό Συσσίτιο θα διοργανώσει εκδήλωση για τους λιλιπούτειους φίλους μας με πολύ παιχνίδι, πολλή ζωγραφική και μεγάλη φαντασία αφού θα τους περιμένει να ξετυλίξουν τις καλλιτεχνικά ταλέντα τους και να διασκεδάσουν με μουσικές, παραμύθια και πολλά λαχταριστά ζαχαρωτά!

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 η Τράπεζα Χρόνου θα δώσει τη δυνατότητα στους Λαρισαίους να εξασφαλίσουν αντικείμενα που επιθυμούν και υπηρεσίες που χρειάζονται χωρίς χρήματα μέσα από τη διοργάνωση ενός «Μίνι Ανταλλακτικού Παζαριού» που θα στηθεί με στόχο να γνωστοποιήσει τα οφέλη της ανταλλακτικής οικονομίας.

Ακολουθεί το Γραφείο Διαμεσολάβησης, όπου την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014 θα πραγματοποιήσει εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα για τους μεγαλύτερους επισκέπτες του Φεστιβάλ με θέμα τη «Βία και την Κακοποίηση στην Τρίτη Ηλικία» ενώ παράλληλα θα διανείμει και πληροφοριακό υλικό για την αντιμετώπιση του τόσο δυσάρεστου φαινομένου.

Τέλος την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014 το Κοινωνικό Φαρμακείο θα ενημερώσει τους διερχομένους για τα οφέλη των βοτάνων για την σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου μέσα από την εκδήλωση «Βότανα και Υγεία».

Όλες οι εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες να αρχίζουν στις 19:00 κάθε απόγευμα και η συμμετοχή σε αυτές είναι δωρεάν. Ταυτόχρονα με τις εκδηλώσεις θα λάβει χώρα και συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Συσσιτίου και του Κοινωνικού Φαρμακείου που εξυπηρετούν καθημερινά μεγάλη μερίδα απόρων συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες διαβίωσης ενώ καθ’όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ εκπρόσωποι των Κοινωνικών Δομών θα παρευρίσκονται καθημερινά για να ενημερώνουν το κοινό για τις δράσεις τους και το έργο τους.

Σας περιμένουμε όλους στο Φεστιβάλ Πηνειού!

Απολογισμός των δομών αντιμετώπισης της φτώχειας Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014

Δεκατέσσερις μήνες λειτουργίας συμπληρώνουν το Μάρτιο οι Κοινωνικές Δομές ΆμεσηςΑντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Λαρισαίων που αποτελούνται από το Γραφείο Διαμεσολάβησης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Δημοτικό Λαχανόκηπο και την Τράπεζα Χρόνου, οι οποίες προχωρούν στη δημοσίευση του απολογισμού τους για τους μήνες Ιανουάριο & Φεβρουάριο.

Στη Λάρισα, οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας λειτουργούν από την Εθελοντική Ανθρωπιστική Δράση «ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ» και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης «ΘΕΣΙΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και την Αντιδημαρχία Κοινωνικών Δράσεων με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εν λόγω δομές αποτελούν μέρος του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, που ήδη λειτουργεί σε 66 Δήμους όλης της χώρας και έχει ως στόχο να συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φτώχειας μέσω ενός συνόλου ενεργειών και ομογενοποιημένων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας που χρίζουν βοηθείας, παρέχοντάς τους υποστήριξη στις καθημερινές τους ανάγκες με διαφάνεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Για το λόγο αυτό οι Κοινωνικές Δομές παρέχουν στους συμπολίτες μας εκτός από υλική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσα από τους εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς που βρίσκονται στις δομές με στόχο την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και πληροφόρησης, την κοινωνική ενδυνάμωση και την ενθάρρυνση της επανένταξής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας εξυπηρέτησαν ακόμη 116 συμπολίτες μας με το συνολικό αριθμό των εξυπηρετούμενων από την έναρξη λειτουργίας τους να αγγίζει τους 717. Από αυτούς και οι 116 ήταν άνεργοι που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του γραφείου διαμεσολάβησης, της τράπεζας χρόνου και του δημοτικού λαχανόκηπου ενώ οι 25 από αυτούς που είναι και άποροι χρησιμοποίησαν όλες τις δομές στο σύνολό τους.

Αναλυτικότερα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο:

Το Γραφείο Διαμεσολάβησης επισκέφθηκαν 116 συμπολίτες μας στους οποίους παρασχέθηκαν υπηρεσίες ενημέρωσης και πληροφόρησης αναφορικά με τις Κοινωνικές Δομές καθώς και υπηρεσίες διευκόλυνσης στην επικοινωνία με άλλους φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία τους.

Σε 25 νέους απόρους δόθηκε πρόσβαση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στο Κοινωνικό Συσσίτιο, 59 νέοι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται πλέον από το Κοινωνικό Φαρμακείο ενώ και οι 116 στο σύνολό τους μπορούν να ανταλλάσουν προϊόντα και υπηρεσίες μέσα από την Τράπεζα Χρόνου, να ενταχθούν στο Δημοτικό Λαχανόκηπο και να υποστηρίζονται από το Γραφείο Διαμεσολάβησης.

190 άποροι συμπολίτες μας πραγματοποίησαν 326 συναλλαγές με το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε είδη ένδυσης, οπωροκηπευτικά, τρόφιμα και είδη παντοπωλείου. Συνολικά αγοράστηκαν 9.189 προϊόντα συνολικής αξίας 12,983.53 €. Το όλο εγχείρημα ενίσχυσαν 23 προμηθευτές -ιδιώτες και επιχειρήσεις- με 245 προμήθειες που αντιστοιχούν σε 5.438 προϊόντα συνολικής αξίας 5.791€

Αντίστοιχα, στο Κοινωνικό Συσσίτιο παρασκευάστηκαν 5.595 γεύματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη σίτιση 96 απόρων και 78 προστατευόμενων μελών. Ο αριθμός των χορηγών άγγιξε τους 54 και οι πραγματοποιηθείσες χορηγίες ανήλθαν στις 449. Συνολικά στο Κοινωνικό Συσσίτιο χορηγήθηκαν 4.88 τόνοι τροφίμων (ρύζι, όσπρια, λαχανικά, είδη αρτοποιείου κλπ) και 10.546 τεμάχια (γαλακτοκομικά, αυγά, πίτες κλπ) για τη σίτιση των απόρων συμπολιτών μας.

Στο Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετήθηκαν 131 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που πραγματοποίησαν 234 συναλλαγές, 8.209 φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων συνολικής αξίας 3.258 €. Ταυτόχρονα, το Κοινωνικό Φαρμακείο προμήθευσαν 26 προμηθευτές με 16.682 φάρμακα και παραφαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 14,847.88 €

Στο Δημοτικό Λαχανόκηπο οι 106 συμπολίτες μας που τον καλλιεργούν παρήγαγαν 88 κιλά οπωροκηπευτικών προϊόντων, εκ των οποίων τα 39.3 κιλά παραχωρήθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για την κάλυψη των αναγκών των συμπολιτών μας που εξυπηρετούνται από την εν λόγω δομή ενώ η υπόλοιπη παραγωγή χρησιμοποιήθηκε για βιοποριστικούς σκοπούς των ίδιων των καλλιεργητών.

Τέλος, η Τράπεζα Χρόνου, η δομή που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να εξασφαλίσουν προϊόντα και υπηρεσίες που χρειάζονται χωρίς χρήματα αλλά με ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα), μετρά 30 νέους χρήστες και διαθέτει συνολικά 31.161 ΤΕΜ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Λαρισαίοι δείχνουν να αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο το θεσμό της ανταλλακτικής οικονομίας πραγματοποιώντας τους δυο τελευταίους μήνες 40 συναλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών, έχοντας καταχωρήσει 56 αγγελίες.

Αρωγοί και υποστηρικτές μας στην προσπάθεια στήριξης των ευπαθών κοινωνικά συμπολιτών μας, υπήρξαν πλήθος χορηγών επιχειρήσεων και ιδιωτών που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους.

Οι επιχειρήσεις που στήριξαν το εγχείρημα μας τους μήνες Ιανουάριο & Φεβρουάριο είναι:

Τα αρτοποιεία: Μαλισιώτης, Γιαβρούτας, Μούλιας, Ντόλα, Πασπαλιάρης

Τα κρεοπωλεία: Κοντοτάσιος, Σίμος,

Τα καταστήματα «Shop and Save» (Γκιθώνα Ευθαλία) και «Γεύση» (Γεωργακούδης- Χασιώτης Ο.Ε), οι Μύλοι Γεωργανάδων (Γουσούλης Δημήτριος), το καφεκοπτείο Γ. Κατσίφα ΑΒΕΕ, ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων ΘΕΣ Γάλα, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, το ζαχαροπλαστείο «Μέλισσα», η Χαλβαδοποιεία Ελλάδος «Αφοί Παπαγιάννη», η Βιοτεχνία Παρασκευής Λουκουμιών «’Όλγα Καραγιάννη», το ξενοδοχείο Divnani Palace, η φαρμακευτική εταιρία MSD Merk Sharp and Dohme, το Leroy Merlin, το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Animus» και το εργοστάσιο ΕΛΒΑΚ.

Αντίστοιχα οι φορείς που στήριξαν την προσπάθεια μας τους μήνες Ιανουάριο & Φεβρουάριο είναι :

Οι Ενεργοί Πολίτες, ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Λάρισας, η ΔΕΥΑΛ, το Πυροσβεστικό Σώμα Λάρισας, το φροντιστήριο Γεωργακοπούλου Brigitte, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί «Παραμυθούπολη» και «Μικρός Πρίγκιπας», το 6ο και το 29ο Δημοτικά Σχολεία, το 2ο Γυμνάσιο, η Σχολή Καραβάνα, η Κεντρική Λαχαναγορά Λάρισας και οι λαϊκές αγορές Τετάρτης και Πέμπτης.

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη μας να μην ευχαριστήσουμε όλους όσους είχαν την ευγενική διάθεση να προβούν σε προσφορές προϊόντων αλλά και υπηρεσιών και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δεδομένου ότι με την αμέριστη συμπαράσταση τους συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν πληθώρα δυσκολιών δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε.

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε πως όσοι συμπολίτες μας χρειάζονται βοήθεια μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Εθνικού Μηχανισμού Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης 801 11 22 444 (αστική χρέωση) αλλά και στο Γραφείο Διαμεσολάβησης του Δήμου Λαρισαίων στο τηλέφωνο 2410680234, Δευτέρα – Παρασκευή 9- 5.

Απολογισμός πρώτου έτους λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Λάρισας

Έχοντας αισίως συμπληρώσει τον 1ο χρόνο λειτουργίας τους στη Λάρισα, οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου Λαρισαίων, που αποτελούνται από το Γραφείο Διαμεσολάβησης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Δημοτικό Λαχανόκηπο και την Τράπεζα Χρόνου προβαίνουν στη δημοσίευση της κοινωνικής λογοδοσίας τους.

Στη Λάρισα, οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας λειτουργούν από την Εθελοντική Ανθρωπιστική Δράση «ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ» και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης «ΘΕΣΙΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και την Αντιδημαρχία Κοινωνικών Δράσεων με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερα...

Σημαντική προσφορά Λαρισαίων προς τους πάσχοντες

Από έντονα συναισθήματα προσφοράς και έμπρακτης απόδειξης της αλληλεγγύης τους προς τους μη έχοντες συνοδεύτηκε η βόλτα των Λαρισαίων στο Μύλο των Χριστουγέννων. Πλήθος κόσμου προσήλθε στο «σπιτάκι» των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου Λαρισαίων για να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις του Δημοτικού Λαχανόκηπου, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου και του Κοινωνικού Συσσιτίου και παράλληλα  να ενισχύσει το έργο τους μέσα από την προσφορά τροφίμων και φαρμάκων.

Μέσα από την συνεχή καθημερινή παρουσία εκπροσώπων των κοινωνικών δομών στις εορταστικές εκδηλώσεις οι Λαρισαίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις των δομών και να συμμετέχουν σε αυτές αλλά και να συνεισφέρουν  στην προσπάθεια ενίσχυσης τους προσφέροντας 80 κιλά προϊόντων μακράς διαρκείας (όσπρια, ζυμαρικά, αλεύρι κ.λ), 70 τεμάχια χαρτικών, γάλακτος, μπισκότων κ.λ.π αλλά και αρκετών φαρμάκων τα οποία και θα διατεθούν  για την ενίσχυση των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και εξυπηρετούνται καθημερινά από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, που αποτελούν μέρος του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης. 

Στην προσπάθεια αυτή σημαντική ήταν επίσης η συμβολή των εκπαιδευτικών και των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Λάρισας οι οποίοι και παρευρέθησαν στο Μύλο των Χριστουγέννων για τρείς συνεχείς ημέρες και αντάλλαξαν με μεγάλη χαρά και προθυμία τις χριστουγεννιάτικες εικαστικές δημιουργίες τους με τρόφιμα και φάρμακα για την ενίσχυση των απόρων .

Οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου Λαρισαίων  λειτουργούν από την Εθελοντική Ανθρωπιστική Δράση «ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ» & το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης  «ΘΕΣΙΣ»  σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και την Αντιδημαρχία Κοινωνικών Δράσεων με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.