Η Τράπεζα Χρόνου... με απλά λόγια!!!

Στις μέρες μας η οικονομική κρίση έφερε την κοινωνία μας αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα. Καθημερινά βλέπουμε συνανθρώπους μας να δυσκολεύονται να αποκτήσουν βασικά αγαθά, να προσπαθούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε μία απρόσωπη κοινωνία, να φτάνουν σε απόγνωση.

Γι’ αυτό το λόγο η κοινωνία οφείλει να δραστηριοποιηθεί, να αναπτύξει περισσότερη αλληλεγγύη και να προσπαθήσει να βρει δικές της λύσεις στα προβλήματά της. Μία λύση που εφαρμόστηκε από τις πρώτες κοινωνίες που αναπτύχθηκαν στον κόσμο ήταν και η εναλλακτική οικονομία. Πάνω σε αυτή τη βάση στηρίζεται η λογική της Τράπεζας Χρόνου.

 

Τι είναι η Τράπεζα Χρόνου;

Η Τράπεζα Χρόνου αποτελεί ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων που υποστηρίζεται από την δική της μονάδα συναλλαγών το ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα). Αποτελεί μια μορφή εθελοντισμού που βασίζεται στο δούναι και λαβείν των μελών αποδεσμευμένη από τα χρήματα.

Στόχος της Τράπεζας Χρόνου είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής που εξαλείφθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αστικοποίησης, της εσωστρέφειας  και της ευκολίας που μας παρείχε το χρήμα.    

Η Τράπεζα Χρόνου μέσω ηλεκτρονικής καταγραφής  δίνει τη δυνατότητα σε κάθε μέλος να αξιοποιήσει δημιουργικά το χρόνο του και με αυτόν τον τρόπο να συγκεντρώσει ΤΕΜ τα οποία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη βασικών αναγκών του.

Ένα παράδειγμα  αγοραπωλησίας υπηρεσιών:

Η βρύση της Μαρίας στάζει. Βρίσκει την αγγελία του Κώστα του υδραυλικού στο site της Τράπεζας Χρόνου και τον καλεί να επισκευάσει τη βλάβη. Εκείνος προσφέρει τις υπηρεσίες του και πληρώνεται με ΤΕΜ. Τα ΤΕΜ που κερδίζει ο Κώστας τα αποταμιεύει και σε ένα μήνα που θα χρειαστεί να βάψει το σπίτι του δέχεται τις υπηρεσίες του Πέτρου του ελαιοχρωματιστή πληρώνοντάς τον με ΤΕΜ. Ο Πέτρος χρειάζεται να φύγει και δεν έχει κάποιον να του κρατήσει τα παιδιά τότε σκέφτεται την Μαρία η οποία προσφέρει babysitting και του λύνει τα χέρια. Την πληρώνει με ΤΕΜ και εκείνη είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέες συναλλαγές.

Με τον τρόπο αυτό τρεις άνθρωποι κάλυψαν βασικές τους ανάγκες χωρίς να εμπλακούν καθόλου τα χρήματα παρά μόνο ο χρόνος που διέθεσε το κάθε μέλος της Τράπεζας Χρόνου.

 

Πιο αναλυτικά πως λειτουργεί η Τράπεζα Χρόνου:

Το πρώτο βήμα για την ένταξη στο δίκτυο της Τράπεζας Χρόνου είναι η εγγραφή η οποία είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλους. Στην Τράπεζα Χρόνου μπορούν να εγγραφούν, εκτός από τους ωφελούμενους του προγράμματος, πολίτες, επιχειρήσεις, σύλλογοι και κάθε είδους φορείς που θέλουν να προσφέρουν ή να ανταλλάξουν υπηρεσίες και υλικά αγαθά.

Ο κάθε χρήστης δημιουργεί αγγελίες για υπηρεσίες ή προϊόντα που θέλει να προσφέρει ορίζοντας και τα ΤΕΜ που ζητά. Οι αγγελίες μπορεί να αφορούν για παράδειγμα παροχή συμβουλών, παράδοση μαθημάτων, γενικές εργασίες καθώς και προσφορά αντικειμένων όπως βιβλία, έπιπλα, συσκευές κ.α.

Προσφέροντας λοιπόν ο χρήστης υπηρεσίες και προϊόντα κερδίζει ΤΕΜ τα οποία μπορεί να διαχειριστεί με 3 τρόπους: α) να τα χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει προϊόντα ή υπηρεσίες από άλλα μέλη της Τράπεζας Χρόνου αγοράζοντας αγγελίες που έχουν αναρτήσει στο δίκτυο της, β) να τα δωρίσει σε κάποιο άλλο μέλος της Τράπεζας Χρόνου και γ) να κάνει δωρεά κατευθείαν στην Τράπεζα Χρόνου και από εκεί να διανεμηθούν προς τους χρήστες - ωφελούμενους του προγράμματος.

Η  χρήση του δικτύου της Τράπεζας Χρόνου δεν προϋποθέτει την ύπαρξη υπολογιστή ή πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς όλες οι διαθέσιμες υπηρεσίες μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά ή προσωπικά στο γραφείο της.

Επιπλέον μέσω του κοινωνικού λειτουργού της Δομής της Τράπεζας Χρόνου παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.

Η σωστή λειτουργία της Τράπεζας Χρόνου προϋποθέτει την πιστοποίηση όλων των χρηστών προτού ξεκινήσουν τις συναλλαγές ώστε το δίκτυό της να είναι ασφαλές και αξιόπιστο.

Όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει την υπηρεσία ή το προϊόν που δέχτηκε  ώστε να ενημερωθούν όλοι οι χρήστες γι αυτό και να προστατευθούν από κακές πρακτικές.

Όπως και όλες οι διαδικτυακές κοινότητες, έτσι και η Τράπεζα Χρόνου στηρίζεται στην αλληλεπίδραση των μελών της, στην αξιολόγηση του ενός προς τον άλλο και στην αρχή ότι, αν κάποιο μέλος παραβαίνει τις αρχές της κοινότητας, εκείνη γρήγορα θα το αποβάλλει.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω:

ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας http://xronos.anthropomania.gr,

τηλεφωνικά στο 2410 232978 ή

προσωπικά με μία επίσκεψη στα γραφεία της Τράπεζας Χρόνου, Παλαιολόγου 19 (Πλατεία ΟΣΕ). Η Τράπεζα Χρόνου λειτουργεί με σταθερό ωράριο Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00.

Η Τράπεζα Χρόνου Λάρισας είναι κοντά σας… μην αφήνετε το χρόνο να περνάει… ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΝ!