Κερδίζουν έδαφος οι «τράπεζες χρόνου» χωρίς μέσο συναλλαγής το χρήμα

Όταν τα ευρώ σπανίζουν....

Δημοσίευση: 09 Οκτ. 2013

Θεσσαλονίκη
Διευρύνεται σταδιακά η ιδέα των «τραπεζών χρόνου» καθώς δήμοι, δίκτυα πολιτών, κοινωνικές οργανώσεις αλλά και φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας «υιοθετούν» την εν λόγω ιδέα που αναπτύσσεται στο πνεύμα της ανταλλαγής υπηρεσιών αλλά και προϊόντων χωρίς χρήματα. Σε εποχές που η ρευστότητα του χρήματος σπανίζει αλλά οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται, ο χρόνος αποκτά άλλη υπόσταση και συνιστά το κοινό σημείο πολλών συναλλαγών.

«Χρειάζεσαι οδοντίατρο; θέλεις βοήθεια στη μετακόμιση ή βάψιμο στο δωμάτιό σου; ενδιαφέρεσαι να διδάξεις χορό, ζωγραφική ή ξένες γλώσσες, κάνεις μεταφράσεις ή δακτυλογραφήσεις; Γίνε και εσύ μέλος στην τράπεζα χρόνου που λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό» αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του Δήμου Παύλου Μελά που γνωστοποιεί την ενεργοποίηση της σχετικής πρωτοβουλίας.

Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι η ανταλλαγή υπηρεσιών και αγαθών δεν είναι διαπροσωπική καθώς αν κάποιο μέλος του Δικτύου προσφέρει μια υπηρεσία ή ένα αγαθό σε ένα άλλο μέλος, τον χρόνο που κερδίζει από τη συναλλαγή μπορεί να τον αξιοποιήσει κάνοντας χρήση υπηρεσίας ή αγαθού από οποιοδήποτε άλλο μέλος της Τράπεζας Χρόνου.

Για παράδειγμα μια επίσκεψη σε οδοντίατρο–μέλος της Τράπεζας Χρόνου μπορεί να εξισωθεί με την καθαριότητα ενός σπιτιού, ένας υπολογιστής ανταλλάσσεται με ένα πλυντήριο ρούχων, ενώ το βάψιμο ενός δωματίου μπορεί να ανταλλαχθεί με ένα μάθημα αγγλικών.

Η τράπεζα χρόνου απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του δήμου Παύλου Μελά και είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε προσφορά και ζήτηση όπως η φροντίδα του σπιτιού (μαγείρεμα, σιδέρωμα κ.ά.), μαθήματα κάθε είδους: χορός, ζωγραφική, ξένες γλώσσες, ελληνική γλώσσα, πληροφορική, κατασκευές κ.ά., νομικές - λογιστικές συμβουλές, ραπτική και μικροδιορθώσεις, μικροϋπηρεσίες συντήρησης σπιτιού και επισκευών (υδραυλικά, βάψιμο σπιτιού, επισκευές οικιακών συσκευών).

Η προσπάθεια υλοποιείται από το Δήμο Παύλου Μελά και την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Άρσις» στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της φτώχειας στο Δήμο Παύλου Μελά».

Αντίστοιχες δομές ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν από καιρό και στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου αλλά και στους δήμους Πυλαίας - Χορτιάτη και Καλαμαριάς υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η τελευταία περίπτωση αφορούσε μόνο την ανταλλαγή υπηρεσιών και προϋπόθεση ήταν η εγγραφή των ενδιαφερόμενων σε μια βάση δεδομένων ώστε κάθε φορά που προσφέρεται κάποια υπηρεσία να καταγράφεται ο χρόνος της και να πιστώνεται στον χρήστη ο χρόνος που δικαιούται για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.

Στην ανταλλαγή υπηρεσιών αλλά και αγαθών δραστηριοποιείται, εκτός πλαισίου αυτοδιοίκησης, το Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών και Αγαθών «ΚοιΝο» που δημιουργήθηκε στην Καλαμαριά και καθιέρωσε το λεγόμενο «κοινωνικό νόμισμα» για την αξιολόγηση κάθε προσφερόμενης υπηρεσίας.

Η λίστα των δυνατοτήτων που προσφέρονται είναι μεγάλη και πρόσφατα προστέθηκαν σε αυτήν μαθήματα φωτογραφίας και μουσικής.

Σε επίπεδο επαγγελματιών και όχι απλών χρηστών κινούνται, εξάλλου, και άλλες προσπάθειες που «ξεφεύγουν» από το πλαίσιο της «τράπεζας χρόνου» εξακολουθούν, όμως, να κινούνται σε επίπεδο ανταλλαγών χωρίς χρήματα.

«Το σύστημα με τη χαρακτηριστική ονομασία 'Barter trading' δεν έχει στόχο την κατάργηση του ευρώ καθώς λειτουργεί παράλληλα με αυτό αφού κάθε ηλεκτρονική μονάδα έχει αξία ενός ευρώ. Απευθύνεται όμως σε επαγγελματίες και όχι απλώς σε χρήστες» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Πάνος Παπαευγενίου, ο οποίος μετά από επικοινωνία του με ιταλική εταιρεία συμμετέχει στις προσπάθειες επέκτασης του δικτύου της στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

«Στην Ελλάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 60 εταιρείες και επαγγελματίες, θα πρέπει, όμως, ο αριθμός των συμμετοχών να φτάσει τις 300, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του δικτύου» αναφέρει και προσθέτει ότι μέσω αυτού ένας ραδιοφωνικός σταθμός θα μπορεί, για παράδειγμα, να αγοράσει κονσόλες και μικροφωνικές εγκαταστάσεις προσφέροντας διαφήμιση, μια εταιρεία να προσφέρει προϊόντα από το στοκ της για να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της, ένα ξενοδοχείο να προσφέρει τα άδεια του δωμάτια ώστε να αγοράσει αναλώσιμα υλικά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231268517