Απολογισμός πρώτου έτους λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Λάρισας

Έχοντας αισίως συμπληρώσει τον 1ο χρόνο λειτουργίας τους στη Λάρισα, οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου Λαρισαίων, που αποτελούνται από το Γραφείο Διαμεσολάβησης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Δημοτικό Λαχανόκηπο και την Τράπεζα Χρόνου προβαίνουν στη δημοσίευση της κοινωνικής λογοδοσίας τους.

Στη Λάρισα, οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας λειτουργούν από την Εθελοντική Ανθρωπιστική Δράση «ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ» και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης «ΘΕΣΙΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και την Αντιδημαρχία Κοινωνικών Δράσεων με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εν λόγω δομές αποτελούν μέρος του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, που ήδη λειτουργεί σε 67 Δήμους όλης της χώρας και έχει ως στόχο να συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φτώχειας μέσω ενός συνόλου ενεργειών και ομογενοποιημένων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας που χρίζουν βοηθείας, παρέχοντάς τους υποστήριξη στις καθημερινές τους ανάγκες με διαφάνεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Για το λόγο αυτό οι Κοινωνικές Δομές παρέχουν στους συμπολίτες μας εκτός από υλική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσα από τους εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς που βρίσκονται στις δομές με στόχο την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και πληροφόρησης, την κοινωνική ενδυνάμωση και την ενθάρρυνση της επανένταξής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Για τους 12 πρώτους μήνες λειτουργίας τους οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας εξυπηρέτησαν 604 συμπολίτες μας. Από αυτούς οι 553 ήταν άνεργοι που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του γραφείου διαμεσολάβησης, της τράπεζας χρόνου και του δημοτικού λαχανόκηπου ενώ οι 327 που είναι άποροι χρησιμοποίησαν όλες τις δομές στο σύνολό τους.
Αναλυτικότερα:

  • Το Γραφείο Διαμεσολάβησης επισκέφθηκαν 604 συμπολίτες μας στους οποίους παρασχέθηκαν υπηρεσίες ενημέρωσης και πληροφόρησης αναφορικά με τις Κοινωνικές Δομές καθώς και υπηρεσίες διευκόλυνσης στην επικοινωνία με άλλους φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία τους. Σε 327 απόρους δόθηκε πρόσβαση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στο Κοινωνικό Συσσίτιο, 231 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Φαρμακείο ενώ όλοι στο σύνολό τους μπορούν πλέον να ανταλλάσουν προϊόντα και υπηρεσίες μέσα από την Τράπεζα Χρόνου, να ενταχθούν στο Δημοτικό Λαχανόκηπο και να υποστηρίζονται από το Γραφείο Διαμεσολάβησης.
  • 238 άποροι συμπολίτες μας πραγματοποίησαν 801 συναλλαγές με το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε είδη ένδυσης, οπωροκηπευτικά, τρόφιμα και είδη παντοπωλείου. Το όλο εγχείρημα ενίσχυσαν 175 προμηθευτές -ιδιώτες και επιχειρήσεις- με 1.946 προμήθειες που αντιστοιχούν σε 54.467 προϊόντα συνολικής αξίας 76.564€.
  • Αντίστοιχα, στο Κοινωνικό Συσσίτιο παρασκευάστηκαν 17.448 γεύματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη σίτιση 120 απόρων και 138 προστατευόμενων μελών. Ο αριθμός των χορηγών άγγιξε τους 247 και οι πραγματοποιηθείσες χορηγίες ανήλθαν στις 1.531. Συνολικά στο Κοινωνικό Συσσίτιο χορηγήθηκαν 15.54 τόνοι τροφίμων (ρύζι, όσπρια, λαχανικά, είδη αρτοποιείου κλπ) και 25.115 τεμάχια (γαλακτοκομικά, αυγά, πίτες κλπ) για τη σίτιση των απόρων συμπολιτών μας.
  • Στο Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετήθηκαν 127 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που πραγματοποίησαν 370 συναλλαγές 17.078 φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων συνολικής αξίας 10.013 €. Ταυτόχρονα, το Κοινωνικό Φαρμακείο προμήθευσαν 352 προμηθευτές με 164.375 φάρμακα και παραφαρμακευτικά προϊόντα.
  • Στο Δημοτικό Λαχανόκηπο έχοντας παραχωρηθεί 102 εκτάσεις γης σε ισάριθμους ανέργους και απόρους, παρήχθησαν 2.558 κιλά οπωροκηπευτικών προϊόντων, εκ των οποίων τα 1.316 κιλά παραχωρήθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για την κάλυψη των αναγκών των συμπολιτών μας που εξυπηρετούνται από την εν λόγω δομή ενώ η υπόλοιπη παραγωγή χρησιμοποιήθηκε για βιοποριστικούς σκοπούς των καλλιεργητών.
  • Τέλος, η Τράπεζα Χρόνου, μετά και από το 3ο Ανταλλακτικό Παζάρι της που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Δεκέμβριο, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να εξασφαλίσουν χωρίς χρήματα αλλά με ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα) προϊόντα και υπηρεσίες που χρειάζονται, αριθμεί πλέον 477 χρήστες και διαθέτει 30.371 ΤΕΜ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Λαρισαίοι δείχνουν να αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο το θεσμό της ανταλλακτικής οικονομίας πραγματοποιώντας την περίοδο αναφοράς 2.722 συναλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών, έχοντας καταχωρήσει 332 αγγελίες.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια σημαντικοί αρωγοί και υποστηρικτές μας υπήρξαν πλήθος χορηγών επιχειρήσεων και ιδιωτών που δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους συνέβαλλαν ουσιαστικά στη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων συμπολιτών μας.

Χορηγοί των κοινωνικών δομών και δράσεων υπήρξαν:
Οι επιχειρήσεις:

Τα Αρτοποιεία: «Ζυμώσεις Πουρνάρα», Κακαζιάνη, Μόσιου, Γαλάνης Άρτος, Αδάμ Θεοφάνης & ΣΙΑ ΟΕ, «Ντόλας», «Αχιλλέας», «Μαλισιώτης Αχιλλευς- Μαλισιώτης Γεώργιος Ο.Ε», «Ευσταθίου Κωνσταντίνος», Γιαβρούτα, Mαντζιάλη, Μπουντίνα, Καζάνα , Μ. Μαντά, Μπούρα Ιωάννη, «Νεντούδης» και «Τσίπα Γεωργία»

Τα ζαχαροπλαστεία: Κορομηλάς, Δαρδαμανέλης, Παννελήνιον, «Μέλισσα» και «Special» (Παπαντριανταφύλλου Αντώνιος)

Τα Κρεοπωλεία: Κοντοτάσιος, Σίμος, Τσιούφης, Μπανταβάνης και Ζηζούλη,

τα Βιβλιοπωλεία: Γνώση, Νέα Σκάλα, Παιδεία, Παπασωτηρίου,

τα Καφεκοπτεία: Λουμίδη, Κατσίφα , Rio,

τα Στούντιο Φωτογραφίας «Στέφανος Βαγιάνος» και Bourdouvalis,

Τα Κέντρα Αποκατάστασης ANIMUS, Αρωγή και Απολλώνειο

το Τυπογραφείο «Εκτυπώσεις Offset» (Αναστασόπουλος Αντώνης), το «Φωτοτυπείο» (Κούρτης Λάμπρος και Σια ΟΕ), η Print Notes Παπαγεωργίου (Παπαγεωργίου Γεώργιος) καθώς επίσης και το μπαρ-εστιατόριο «Barley», η «Παστέλ» (Εμπόριο χαρτικών και ειδών συσκευασίας), το L.A café (Αργυρακούλης Κωνσταντίνος) , το Negro Bar (Δημήτρης Παπαστεργίου) , το Ιδιωτικό Ι.Ε.Κ Μακρίδη, η Σχολή Χορού Burn the Floor (Κατούνας Χρήστος), η «Μπαλονομάνια» (Τσιλιμίγκα Βαρβάρα), η Παπαγεωργίου Food Service ABEE, η Ντούλας Sound (Νίκος Ντούλας και ΣΙΑ), ), η Φίνο Home (Παπαργύρης Αθανάσιος), η Electronet Β.Κ. Καζάνας, η Gounelas A.E Business Equipment, το Σουπερ Μάρκετ Lidl Hellas, η Θεσσαλική Φάρμα (Παραδοσιακά Γαλακτοκομικά Προιόντα), το Chopper Riders Club, το Φροντιστήριο Πρότυπο, το Φροντιστήριο Γερμανικών Γεωργακοπούλου Brigitte, το Εστιατόριο «Ο Μπακαλόγατος», η Βιοτεχνία Λουκουμιών Όλγα Καραγιάννη, τα Γεωργικά Εφόδια Παπαβραμίδης Αντώνης και τα Αγροεφόδια Ηλίας Καλόγηρος, η «Artexpo» (Κρικέλη Αργυρώ), το «Mourlia.gr» (Σαπουνά Φιλιώ, Κυρίτση Φιλιώ), η «Hellas Ceramics» (Κεχαγιάς Γεώργιος), το «Κτήμα Γράντη» (Γράντης Νικόλαος), το «Myamel-το σαπουνάκι» (Μαίρη Γιαλαμά), το Στρατιωτικό Ραφείο «Νάρης», το Αρωματοπωλείο «Ροδοσταλίς» (Βούλτσος Μάριος), το κατάστημα Sofi's Collection (Σιμσιρή Σοφία), η Spiral Media (Αποστόλης Γιωτόπουλος-Χρήστος Καλαμάτας), το Vreslarissa.gr, η Agrino, η Δριστέλλας Catering, οι Αφοί Γιαννάκου, η Βιοτεχνία Χειροποίητου Φύλλου «Ελληνική Πίτα», η Βιομηχανία Τυροκομικών Προϊόντων Χώτος Γιάννης, τα Φύλλα Κρούστας «Μαργαρίτης οι Μύλοι Γεωργανάδων (Αφοί Κ.Τσιόγκα ΟΕ), η Τσίνας Α.Ε (Εμπόριο Αναψυκτικών και Ποτών), οι Djs Σταθάκος Κωσταντίνος και Κώστας και Χρήστος Χαρισούλης, το Leroy Merlin, το MEDIA MARKT, η ΙΚΕΑ, το καταστήμα «BABY ROOM» (Μπουλούμπασης Γεώργιος )», το εργοστάσιο ΕΛΒΑΚ, οι Εταιρείες «ARTEXPO» Νίκος Λιάκος, «CARLINA» Νικόλαος και Ιωάννης Καρλής Ο.Ε. και Νικόλαος Καραμανώλης και Σια Ο.Ε, οι κκ. Τσουτσικτσή Γεωργία , Γεωργιάδου Φανή, Σιούρα Αγλαΐα, Αμαραντίδης Στάθης και Τσιάρας Βασίλειος, τα Πυροσβεστικά Είδη- Ολοκληρωμένα Συστήματα Πυρασφάλειας «Μπέσιος» και το Κτηματομεσιτικό Γραφείο «Μέσο» Θεόδωρος Λιόκος

Οι φορείς:
Το ΤΕΙ Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων κ.Άρης Γαλάτος, ο Δήμος Τεμπών, η Ενορία Αγίου Νικολάου Λάρισας, η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδας (ΟΧΕ), ο Α.Σ Μύτικας, η Σχολή Καραβάνα, τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ράπτου, το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ, το 2ο ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ο Σύλλογος Καθηγητών ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ, το 6ο , 9ο, το 18ο, το 29ο και το 42ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, το 2ο , το 9ο, το 12ο, και το 13ο Γυμνάσιο Λάρισας, το 4ο Λύκειο, οι Παιδικοί Σταθμοί Snoopy, Baby College, Χαρταετός, Αρλεκίνος, Ντιτ Ντιτ, ο Παιδικός Σταθμός του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το Νηπιαγωγείο Κοιλάδος, τα Β’,Γ’, Δ’ και Ε’ ΚΑΠΗ Δήμου Λαρισαίων, το Δημοτικό Γηροκομείο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Πρόγραμμα «Γίνε Παραγωγός» καθώς και η Κεντρική Λαχαναγορά Λάρισας , οι Λαϊκές Αγορές Τετάρτης και Πέμπτης και ο κ Κουκουλής Αθανάσιος από τη Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης, η Ένωση Νέων Αγροτών Λάρισας, η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού και η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας, η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, η Εναλλακτική Κοινότητα «ΠΕΛΙΤΙ», η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Λάρισας, ο 1ος και 2ος Πυροσβεστικός Σταθμός Λάρισας, το 4ο Σύστημα Δασοπροσκόπων, το Σωματείο Πυρήνες, ο Σύλλογος Καρδιοπαθών Λάρισας, ο Σύλλογος Κυπρίων Λάρισας, ο Συνεταιρισμός Γυναικών από το Ελευθεραί, ο Μορφωτικός Σύλλογος Γλαύκης, το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (ΣΜΟΥΘ) και τέλος η Μονάδα 307 ΤΣΥΑΥ με έδρα το Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου.
Τέλος θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε όλους όσους είχαν την ευγενική διάθεση να προβούν σε προσφορές προϊόντων αλλά και υπηρεσιών και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δεδομένου ότι με την αμέριστη συμπαράσταση τους συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν πληθώρα δυσκολιών δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε.

Όπως άλλωστε έχει δηλώσει η διάσημη ψυχίατρος Frieda Fromm-Reichmann «Η μεγαλύτερη δυστυχία στον κόσμο είναι η απομόνωση» και είναι ιδιαίτερα ευοίωνο το γεγονός πως η συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας της αλληλοβοήθειας από τους συμπολίτες μας, όχι μόνο μας επιβραβεύει αλλά και μας οδηγεί στην ευχάριστη θέση να έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε στις ιδιαίτερες ανάγκες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων θωρακίζοντάς την προσπάθεια μας με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε πως όσοι συμπολίτες μας χρειάζονται βοήθεια μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Εθνικού Μηχανισμού Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης 801 11 22 444 (αστική χρέωση) αλλά και στο Γραφείο Διαμεσολάβησης του Δήμου Λαρισαίων στο τηλέφωνο 2410680234, Δευτέρα - Παρασκευή 9- 5.