Απολογισμός των δομών αντιμετώπισης της φτώχειας Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014

Δεκατέσσερις μήνες λειτουργίας συμπληρώνουν το Μάρτιο οι Κοινωνικές Δομές ΆμεσηςΑντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Λαρισαίων που αποτελούνται από το Γραφείο Διαμεσολάβησης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Δημοτικό Λαχανόκηπο και την Τράπεζα Χρόνου, οι οποίες προχωρούν στη δημοσίευση του απολογισμού τους για τους μήνες Ιανουάριο & Φεβρουάριο.

Στη Λάρισα, οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας λειτουργούν από την Εθελοντική Ανθρωπιστική Δράση «ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ» και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης «ΘΕΣΙΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και την Αντιδημαρχία Κοινωνικών Δράσεων με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εν λόγω δομές αποτελούν μέρος του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, που ήδη λειτουργεί σε 66 Δήμους όλης της χώρας και έχει ως στόχο να συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φτώχειας μέσω ενός συνόλου ενεργειών και ομογενοποιημένων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας που χρίζουν βοηθείας, παρέχοντάς τους υποστήριξη στις καθημερινές τους ανάγκες με διαφάνεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Για το λόγο αυτό οι Κοινωνικές Δομές παρέχουν στους συμπολίτες μας εκτός από υλική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσα από τους εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς που βρίσκονται στις δομές με στόχο την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και πληροφόρησης, την κοινωνική ενδυνάμωση και την ενθάρρυνση της επανένταξής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας εξυπηρέτησαν ακόμη 116 συμπολίτες μας με το συνολικό αριθμό των εξυπηρετούμενων από την έναρξη λειτουργίας τους να αγγίζει τους 717. Από αυτούς και οι 116 ήταν άνεργοι που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του γραφείου διαμεσολάβησης, της τράπεζας χρόνου και του δημοτικού λαχανόκηπου ενώ οι 25 από αυτούς που είναι και άποροι χρησιμοποίησαν όλες τις δομές στο σύνολό τους.

Αναλυτικότερα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο:

Το Γραφείο Διαμεσολάβησης επισκέφθηκαν 116 συμπολίτες μας στους οποίους παρασχέθηκαν υπηρεσίες ενημέρωσης και πληροφόρησης αναφορικά με τις Κοινωνικές Δομές καθώς και υπηρεσίες διευκόλυνσης στην επικοινωνία με άλλους φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία τους.

Σε 25 νέους απόρους δόθηκε πρόσβαση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στο Κοινωνικό Συσσίτιο, 59 νέοι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται πλέον από το Κοινωνικό Φαρμακείο ενώ και οι 116 στο σύνολό τους μπορούν να ανταλλάσουν προϊόντα και υπηρεσίες μέσα από την Τράπεζα Χρόνου, να ενταχθούν στο Δημοτικό Λαχανόκηπο και να υποστηρίζονται από το Γραφείο Διαμεσολάβησης.

190 άποροι συμπολίτες μας πραγματοποίησαν 326 συναλλαγές με το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε είδη ένδυσης, οπωροκηπευτικά, τρόφιμα και είδη παντοπωλείου. Συνολικά αγοράστηκαν 9.189 προϊόντα συνολικής αξίας 12,983.53 €. Το όλο εγχείρημα ενίσχυσαν 23 προμηθευτές -ιδιώτες και επιχειρήσεις- με 245 προμήθειες που αντιστοιχούν σε 5.438 προϊόντα συνολικής αξίας 5.791€

Αντίστοιχα, στο Κοινωνικό Συσσίτιο παρασκευάστηκαν 5.595 γεύματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη σίτιση 96 απόρων και 78 προστατευόμενων μελών. Ο αριθμός των χορηγών άγγιξε τους 54 και οι πραγματοποιηθείσες χορηγίες ανήλθαν στις 449. Συνολικά στο Κοινωνικό Συσσίτιο χορηγήθηκαν 4.88 τόνοι τροφίμων (ρύζι, όσπρια, λαχανικά, είδη αρτοποιείου κλπ) και 10.546 τεμάχια (γαλακτοκομικά, αυγά, πίτες κλπ) για τη σίτιση των απόρων συμπολιτών μας.

Στο Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετήθηκαν 131 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που πραγματοποίησαν 234 συναλλαγές, 8.209 φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων συνολικής αξίας 3.258 €. Ταυτόχρονα, το Κοινωνικό Φαρμακείο προμήθευσαν 26 προμηθευτές με 16.682 φάρμακα και παραφαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 14,847.88 €

Στο Δημοτικό Λαχανόκηπο οι 106 συμπολίτες μας που τον καλλιεργούν παρήγαγαν 88 κιλά οπωροκηπευτικών προϊόντων, εκ των οποίων τα 39.3 κιλά παραχωρήθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για την κάλυψη των αναγκών των συμπολιτών μας που εξυπηρετούνται από την εν λόγω δομή ενώ η υπόλοιπη παραγωγή χρησιμοποιήθηκε για βιοποριστικούς σκοπούς των ίδιων των καλλιεργητών.

Τέλος, η Τράπεζα Χρόνου, η δομή που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να εξασφαλίσουν προϊόντα και υπηρεσίες που χρειάζονται χωρίς χρήματα αλλά με ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα), μετρά 30 νέους χρήστες και διαθέτει συνολικά 31.161 ΤΕΜ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Λαρισαίοι δείχνουν να αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο το θεσμό της ανταλλακτικής οικονομίας πραγματοποιώντας τους δυο τελευταίους μήνες 40 συναλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών, έχοντας καταχωρήσει 56 αγγελίες.

Αρωγοί και υποστηρικτές μας στην προσπάθεια στήριξης των ευπαθών κοινωνικά συμπολιτών μας, υπήρξαν πλήθος χορηγών επιχειρήσεων και ιδιωτών που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους.

Οι επιχειρήσεις που στήριξαν το εγχείρημα μας τους μήνες Ιανουάριο & Φεβρουάριο είναι:

Τα αρτοποιεία: Μαλισιώτης, Γιαβρούτας, Μούλιας, Ντόλα, Πασπαλιάρης

Τα κρεοπωλεία: Κοντοτάσιος, Σίμος,

Τα καταστήματα «Shop and Save» (Γκιθώνα Ευθαλία) και «Γεύση» (Γεωργακούδης- Χασιώτης Ο.Ε), οι Μύλοι Γεωργανάδων (Γουσούλης Δημήτριος), το καφεκοπτείο Γ. Κατσίφα ΑΒΕΕ, ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων ΘΕΣ Γάλα, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, το ζαχαροπλαστείο «Μέλισσα», η Χαλβαδοποιεία Ελλάδος «Αφοί Παπαγιάννη», η Βιοτεχνία Παρασκευής Λουκουμιών «’Όλγα Καραγιάννη», το ξενοδοχείο Divnani Palace, η φαρμακευτική εταιρία MSD Merk Sharp and Dohme, το Leroy Merlin, το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Animus» και το εργοστάσιο ΕΛΒΑΚ.

Αντίστοιχα οι φορείς που στήριξαν την προσπάθεια μας τους μήνες Ιανουάριο & Φεβρουάριο είναι :

Οι Ενεργοί Πολίτες, ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Λάρισας, η ΔΕΥΑΛ, το Πυροσβεστικό Σώμα Λάρισας, το φροντιστήριο Γεωργακοπούλου Brigitte, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί «Παραμυθούπολη» και «Μικρός Πρίγκιπας», το 6ο και το 29ο Δημοτικά Σχολεία, το 2ο Γυμνάσιο, η Σχολή Καραβάνα, η Κεντρική Λαχαναγορά Λάρισας και οι λαϊκές αγορές Τετάρτης και Πέμπτης.

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη μας να μην ευχαριστήσουμε όλους όσους είχαν την ευγενική διάθεση να προβούν σε προσφορές προϊόντων αλλά και υπηρεσιών και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δεδομένου ότι με την αμέριστη συμπαράσταση τους συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν πληθώρα δυσκολιών δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε.

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε πως όσοι συμπολίτες μας χρειάζονται βοήθεια μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Εθνικού Μηχανισμού Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης 801 11 22 444 (αστική χρέωση) αλλά και στο Γραφείο Διαμεσολάβησης του Δήμου Λαρισαίων στο τηλέφωνο 2410680234, Δευτέρα – Παρασκευή 9- 5.