2ο Ανταλλακτικό Παζάρι Τράπεζας Χρόνου: Τρόπος Λειτουργίας

Η Τράπεζα Χρόνου Λάρισας ύστερα από την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο 1ο Ανταλλακτικό Παζάρι στις αρχές Ιουλίου, διοργανώνει το 2ο Ανταλλακτικό Παζάρι στις 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 5 μ.μ. στην Πλατεία Λαμπρούλη στον λόφο του Φρουρίου.

Η Τράπεζα Χρόνου προάγει την Ανταλλακτική Οικονομία μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε. Προσπαθεί να δημιουργήσει μία διαφορετική δομή οικονομίας μέσα στην κοινωνία προωθώντας την αλληλεγγύη και τις ανθρώπινες σχέσεις. Μία οικονομία χωρίς χρήματα, αλλά με την μονάδα ανταλλαγής της Τράπεζας Χρόνου, το ΤΕΜ.

Η εμπειρία του 1ου Ανταλλακτικού Παζαριού στις αρχές Ιουλίου, η αθρόα συμμετοχή του κόσμου, η ουσιαστική βοήθεια που είχαμε από τους εθελοντές και η φιλοσοφία της ανταλλαγής προϊόντων μας ώθησε να εργαστούμε από νωρίς για την άρτια και λεπτομερή οργάνωση του 2ου Ανταλλακτικού Παζαριού. Θέσαμε έτσι από νωρίς τους στόχους, τις απαιτήσεις και τον προγραμματισμό για να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αυτό το παζάρι και να φιλοξενήσουμε περισσότερο κόσμο.

Ο τρόπος λειτουργίας του Ανταλλακτικού Παζαριού βασίζεται στην λογική της Τράπεζας Χρόνου. Οποιοσδήποτε, μέλος ή μη μέλος της Τράπεζας Χρόνου μπορεί να επισκεφθεί το Παζάρι φέρνοντας κάτι από το σπίτι του. Αυτό μπορεί να είναι κάτι που του περισσεύει και θα ήθελε να το δώσει σε κάποιον συνάνθρωπό του. Παιχνίδια, βιβλία, ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη κουζίνας και ότι άλλο θέλει να προσφέρει στο Ανταλλακτικό Παζάρι.

Διαδικασία λειτουργίας του Παζαριού:
Το Ανταλλακτικό Παζάρι χωρίζεται σε 4 βασικά μέρη:

  1. το Γραφείο Εισόδου,
  2. το Γραφείο Συλλογής Αντικειμένων,
  3. τον Χώρο Επιλογής Αντικειμένων του Παζαριού και
  4. το Γραφείο Εξόδου.

Το Γραφείο Εισόδου είναι το πρώτο σημείο που θα συναντήσει κάποιος που επιθυμεί να έρθει στο Παζάρι. Εκεί εάν δεν είναι εγγεγραμμένος στην Τράπεζα Χρόνου θα κάνει την εγγραφή του και θα λάβει 30 ΤΕΜ για τις πρώτες του συναλλαγές. Εάν είναι παλιός χρήστης της Τράπεζας Χρόνου, ή έχει επισκεφθεί το προηγούμενο Παζάρι θα ενημερωθεί για τα ΤΕΜ που έχει στη διάθεσή του.

Το Γραφείο Συλλογής Αντικειμένων είναι το σημείο που ο συμμετέχων θα αφήσει τα αντικείμενα που έφερε για να αφήσει στο Ανταλλακτικό Παζάρι. Τα αντικείμενα αυτά θα τιμολογηθούν σε ΤΕΜ σύμφωνα με τον «ΤΕΜ-ο-κατάλογο» του Ανταλλακτικού Παζαριού και θα διανεμηθούν στο Παζάρι για να γίνουν άμεσα διαθέσιμα στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Φεύγοντας από το σημείο αυτό ο συμμετέχων θα γνωρίζει πόσα ΤΕΜ θα μπορεί να ξοδέψει σε νέα αντικείμενα (αριθμός ΤΕΜ που είχε + αριθμός ΤΕΜ που αξίζουν τα αντικείμενα που έφερε).

Ο τρίτος χώρος, ο Χώρος Επιλογής Αντικειμένων του Παζαριού είναι ο κυρίως χώρος του παζαριού όπου μπορεί καθένας να κάνει μία βόλτα και να διαλέξει αντικείμενα θα ήθελε να πάρει. Όλα τα αντικείμενα θα έχουν πάνω τιμές σε ΤΕΜ.

Τέλος αφού πάρει τα αντικείμενα που επιθυμεί, θα περάσει από το Γραφείο Εξόδου όπου και θα καταγραφούν τα αντικείμενα που έχει πάρει και θα αφαιρεθούν τα ΤΕΜ από τον λογαριασμό του.

Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες της Λάρισας να συμμετέχουν ενεργά στο 2ο Ανταλλακτικό Παζάρι μετατρέποντας κάτι που για αυτούς δεν είναι τόσο απαραίτητο σε κάτι πολύτιμο για κάποιον άλλο.